Wat is een Chromebook?

Je bent hier niet voor niets terecht gekomen.  Waarschijnlijk heb je de term ‘Chromebook’ wel eens gehoord in de media op radio of tv óf een kennis of collega er over horen praten.  Dus tijd voor een antwoord op jouw vraag: “Wat is een chromebook?

Chromebook: Laptop of desktop?

Een Chromebook is eigenlijk niets meer of minder dan een laptop. Je hebt ook een desktop variant genaamd ‘ChromeBox.   Het grote verschil met een standaard laptop of desktop is het besturingssysteem Chrome OS en de prijs.   Chromebooks hebben in de basis een zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding – vanaf €199,- heb je er al één – en zijn daarom ook zeer interessant. Maar hoe het dan dat een Chromebook zo goedkoop en toch kwalitatief kan zijn? Om daar antwoord op te geven moeten we wat dieper induiken op het besturingsysteem.

Chrome OS

Het besturingssysteem waar een Chromebook op draait is Chrome OS.  Dit besturingssysteem is ontwikkelt door Google die je vast en zeker kent van haar gelijknamige zoekmachine óf de Chrome browser.  Dat laatste is ook waar het besturingssysteem van een Chromebook gebaseerd op is.

Chrome OS is een web-based browser wat betekent dat alles wat je doet in de basis via het internet loopt.  In de beginjaren van de Chromebook kwam daar nogal vaak onterecht kritiek op.  Volgens velen zou het apparaat nutteloos zijn zonder internet, maar dat is niet zo. Daarover later meer.   

Doordat het systeem webgebaseerd is moet het erg slim omgaan met haar resources, waarbij normale besturingssystemen zoals Windows en MacOS in de basis erg veel geheugen en opslag vragen van een systeem, is dit bij Chrome OS niet het geval.  Het hele systeem is gemaakt om op zo licht mogelijke apparaten te werken, mede dankzij het gebruik van het internet. Dit is ook de hoofdreden waarom Chromebooks zo goedkoop zijn.

Wil je inhoudelijk meer weten over Chrome OS?  Lees dan hier verder.

Goed verhaal, maar wat kan je dan met een Chromebook?

Nu horen we je denken als het apparaat alleen via internet werkt, wat kan je er dan allemaal mee?  En kan het dan wel mijn huidige laptop of desktop vervangen? Ja!

Laten we beginnen met het feit dat Chromebooks al lang niet meer alleen via het internet werken én dat dit eigenlijk ook nooit zo is geweest.  Ja, veel van de applicaties werken via het internet en zijn zonder internet nutteloos. Maar dat is bij een normale laptop ook zo. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bekijken en verzenden van e-mails, het gebruik maken van je internetbrowser of bekijken van een YouTube filmpje.

In de basis kan je met een Chromebook, wat je ook met een laptop kan. Voor de meerderheid van de mensen is een Chromebook dan ook een prima alternatief.  

Dit kun je onder andere met een Chromebook:

 • Het bezoeken van websites (Chrome)
 • Een romantische novel schrijven (Google Docs)
 • Je boekhouding bijhouden in Excel (Google Spreadsheets)
 • Netflix en Chill
 • E-mails versturen en ontvangen
 • Video(chatten)
 • Foto’s en videos bekijken

‘Oké, dat is min of meer wat ik iedere dag doe. Waarom zou ik dan geen Chromebook willen? ´

Dat is een vraag die wij onszelf ook regelmatig stellen en het antwoord is simpel en tegelijkertijd complex.  Vrijwel alles is te doen op een Chromebook op een paar uitzonderingen na. Het belangrijkste wat mensen tegenhoudt is verandering.  Niemand houdt van verandering en een Chromebook zal in sommige gevallen even wennen zijn. Zo gebruik je geen Microsoft Word, Outlook of Excel meer maar Google Docs, Gmail en Google Spreadsheets.  Net is iets andere vormgeving, dezelfde of zelfs betere functionaliteit.

Op sommige Chromebooks is het overigens gewoon mogelijk om bepaalde Microsoft producten te gebruiken.

Dit kan je niet met een Chromebook

Dat een Chromebook heel veel kan is je nu hopelijk duidelijk geworden. Eerlijk is eerlijk er zijn ook een aantal dingen die je niet op een Chromebook kan, al zijn er hier en daar nuances.

Wat je niet kan:

 • Je kan geen Windows of MacOS programma’s installeren.
 • Je kan (nog) geen zware videobewerkingen doen.
 • Je kan geen videogames spelen (die ontwikkelt zijn voor Windows of MacOS)
 • Je kan geen zware fotobewerkingen uitvoeren (veel is echter mogelijk)

Zoals je ziet zijn er een aantal zaken die (nog) niet mogelijk zijn op een Chromebook.  Mocht je dus veel video’s bewerken dan is een Chromebook geen succes, ook als je dag en nacht Fortnite óf Battlefield wil spelen heb je pech.  In alle andere gevallen kan een Chromebook perfect je huidige laptop vervangen.

Ik ben nog niet overtuigd, waarom moet ik nou een Chromebook kopen?

We begrijpen dat het wellicht een lang verhaal is én de echte voordelen dringen misschien nog niet bij je binnen.  Herkenbaar voor velen totdat ze een weekje op een Chromebook hebben gewerkt.

Waarom jij een Chromebook zou moet kopen:

 • Chromebooks zijn super goedkoop!
 • Chromebooks zijn zeer snel voor de meest uitgevoerde taken;
 • Chromebooks kunnen tot wel 14 uur op één batterij;
 • Chromebooks starten binnen 5 seconden op;
 • Het updaten van een Chromebook is binnen 30 seconden gebeurt;
 • Je hoeft geen firewall meer aan te schaffen;
 • Ze zijn super (en dan ook écht) licht.

Er zijn nog veel meer redenen waarom je een Chromebook zou moeten aanschaffen, meer daarover lees je hier.   

Wil je weten wat de verschillen zijn en waar je op moet letten? Lees dan dit artikel.

Uiteindelijk schaf je een Chromebook aan omdat je op zoek bent naar een goedkope laptop met goede kwaliteit, lange batterijduur én omdat je er klaar mee bent iedere dag een baksteen in je rugtas mee te voeren.

Ben jij klaar voor een Chromebook? Doe hier de gratis test!