Waar moet je op letten bij het kopen van een Chromebook?

Net als bij zoveel andere aankopen loont het om bij het kopen van een Chromebook een en ander te vergelijken.  Daarvoor is het belangrijk om te weten waar je op moet letten én wat voor jou belangrijk is. Bij het kopen van een Chromebook komen een aantal dingen kijken, in dit artikel lichten we die uit.  

—- Weet je nog niet wat een Chromebook is? Lees dan dit artikel eerst —–

Een Chromebook bestaat uit een aantal onderdelen die het onderscheid maken in prijs, kwaliteit en ervaring.  

Net als een gewone laptop heb je te maken met:

  • Toepassingen
  • Type scherm
  • Toetsenbord en trackpad
  • RAM-geheugen
  • CPU / processor
  • Opslag (harde schijf)
  • Connectiviteit
  • Batterijduur

Chrome OS en Android Apps

Alle Chromebooks kunnen in de basis hetzelfde omdat ze allemaal op het Chrome OS systeem draaien.  Maar er zijn ook een aantal Chromebooks die toegang hebben tot de Google Play store, waarmee je ook Android apps kan installeren.  Daarmee krijg je toegang tot veel meer programma’s, de vraag is of je die programma’s ook allemaal nodig hebt.

Chromebook schermen: welke mogelijkheden zijn er?

Chromebooks komen in verschillende maten en soorten.  Hierbij moet je voornamelijk letten op schermgrootte en het type display.

Schermgrootte

De schermen van Chromebooks variëren van klein (10 inch) tot groot (15 inch).  Een kleiner scherm betekent een kleinere laptop en is daarom makkelijker mee te nemen.  Een groter scherm daarentegen heeft meer werkruimte en voelt meer als een traditionele laptop.   De grootte van je scherm speelt een belangrijke rol in de batterijduur van je Chromebook.

Type display

De ene 11 inch Chromebook is de andere niet. Dit komt doordat er verschillende type schermen bestaan.   Zo heb je schermen die je met je vingers kan bedienen (touchscreen) en schermen waarbij dat niet mogelijk is.  

Schermen waarbij de beeldkwaliteit haarscherp is (4K), waarbij het minder scherp is (Full HD) en nog iets minder scherp (720p).

Daarnaast heb je een verschil in het type paneel.  

IPS (In-Plane Switching) heeft vaak een betere kleurweergave en betere kijkhoek, daar staat tegenover dat het contrast vaak minder is en de panelen over het algemeen duurder zijn.  

TN (Twisted Nematic) bestaat al veel langer en is daarom goedkoper. Het voordeel van dit type paneel is de snelle ververssnelheid wat belangrijk is bij gamen, de hoge helderheid en het lage stroomverbruik.  Daar staat tegenover dat de kijkhoeken en daardoor vanuit sommige hoeken de kleurweergave van mindere kwaliteit is.

Last but not least moet je nog nadenken of je een glanzend of mat scherm wil.  Mat is erg handig met zonlicht, bij glanzend spatten de kleuren vaak net wat meer van het scherm af.

Toetsenbord en Touchpad

De kwaliteit van het toetsenbord en touchpad verschilt enorm per Chromebook.  Een Chromebook met 15-inch scherm heeft logischerwijze een groter toetsenbord en touchpad, waarbij eentje van 10-inch het met veel minder moet doen.  Heb je grote handen, dan wil je eigenlijk minimaal een 12-inch Chromebook.

Naast grootte zit er ook verschil in de “feedback” die je krijgt van een toetsenbord.  Ben je van plan veel te gaan typen op je Chromebook, dan is het aan te raden extra goed te letten op het type toetsenbord.  Daarvoor dien je eigenlijk echt een winkel in te gaan om te testen. Daarnaast hebben sommige Chromebooks toetsverlichting, erg handig wanneer je in een donkere ruimte wil typen.

Voor de touchpad is het niet anders, bepaal wat je wil doen en hoe vaak je de muis gebruikt. Probeer het gewoon uit!

RAM-geheugen

Bij de meeste Chromebooks heb je keuze uit 2GB óf 4GB ram. In sommige gevallen loopt dit op tot 8GB, al is dat voor de gemiddelde Chromebook-gebruiker echt overbodig.  Ben jij een persoon die veel tabbladen open heeft, fotobewerking wil uitvoeren of andere zware taken uitvoert dan is hoger beter. Kijk je de hele dag kattenplaatjes op Facebook dan kan je prima af met 2GB ram.

Processor

De processor kun je zien als het brein van de Chromebook. Deze stuurt alle andere componenten en programma’s aan. Hoe beter de processor, hoe sneller en vooral vloeiender je Chromebook loopt.  Hierbij bepalen drie zaken de kwaliteit van een processor:

Cores:
Hoe meer cores, hoe meer taken tegelijkertijd, hoe beter.

Kloksnelheid (GHz):
Hoe hoger het getal, hoe meer taken er per seconde uitgevoerd kunnen worden.

Cache:
dit is een stukje geheugen in de processor. Hoe meer je hier van hebt, hoe sneller de processor aan de slag kan. Ook hier geldt hoe hoger, hoe beter.

Opslag

Bij opslag praten we over GB’s, één GB staat voor 1000MB, welke staat voor 1.000.000KB. Jouw favoriete vakantiefoto bestaat bijvoorbeeld uit 1MB, dat betekent dat deze in 1GB duizend keer kan worden opgeslagen. Heerlijk wanneer je van jezelf houdt en dus erg belangrijk om te hebben.   De meeste Chromebooks hebben een harde schijf van 32GB, omdat in tegenstelling tot traditionele laptops veel van de opslag online plaatsvindt is dit voor een gemiddelde gebruiker ruim voldoende. Kijk je echter bijvoorbeeld veel offline films óf bewerk je regelmatig foto’s, dan kan het handig zijn om te kiezen voor een variant van 64GB of hoger. Bij de meeste Chromebooks kan je ook een micro-sd kaart kwijt om de opslag (tijdelijk) te vergroten.

Connectiviteit

Onder connectiviteit scharen wij een aantal zaken, namelijk: Bluetooth, WiFi, USB-poorten, video en audio aansluitingen.

Eigenlijk biedt iedere Chromebook deze mogelijkheden, maar er zijn een paar verschillen.

Bluetooth:
Hoe hoger het nummer, hoe zuiniger.

WiFi:
Je hebt hier de keuze uit  twee frequenties 2.4GHz en 5Ghz.  2.4GHz is overal te gebruiken, 5GHz niet. Doordat de 5GHz frequentie minder gebruikt wordt is deze vaak stabieler en sneller. Je router moet dit dan wel ondersteunen

USB-poorten:
Je hebt Chromebooks met USB-A en USB-C of een combinatie daarvan. Op dit moment is type A wereldwijd het meest gebruikte type USB-poort. Heb je dus vaak te maken met het inpluggen van apparatuur, zorg er dan voor dat je een USB-A poort hebt.  Koppel je bijvoorbeeld vaak een externe harde schijf? Ga dan voor een 3.0 variant, deze is een stuk sneller. USB Type C wordt in steeds meer nieuwe apparaten doorgevoerd en heeft de toekomst. Het voordeel van USB-C is dat er meerdere signalen heen en weer gestuurd kunnen worden over één kabel en met meer snelheid, zo kan je via één USB-C kabel tegelijkertijd opladen, bestanden overdragen, muis, toetsenbord en beeldscherm koppelen.

Video en audio aansluitingen:
Als je graag een extern beeldscherm wil aansluiten kan dat op een aantal manieren, de meest gebruikte mogelijkheden zijn middels HDMI of VGA.  De meeste Chromebooks hebben geen VGA omdat dit type steeds meer uitgefaseerd wordt voor HDMI of USB-C. De meeste Chromebooks hebben wel een HDMI poort waarmee je iedere moderne monitor of TV kan koppelen.  Sommige Chromebooks hebben alleen nog maar USB-C, daarmee kan je koppelen met een USB-C monitor of middels een adapter aan VGA of HDMI.

Batterijduur

Een van de laatste dingen waar je op moet letten bij het kopen van een Chromebook is de batterijduur.  Deze staat per Chromebook duidelijk aangeven in uren en komt over het algemeen vrij goed overeen met de werkelijkheid.   Als je veel onderweg bent is het fijn om lang zonder netstroom te kunnen Chromebooken, zit je veel thuis of op kantoor dan is dit uiteraard minder relevant.

Hier moet je op letten bij het kopen van een Chromebook

Zoals je ziet moet je met veel zaken rekening houden bij het kopen van een Chromebook.  Display, CPU, RAM, Connectiviteit enzovoort. Vind je het ondanks de uitleg lastig? Gebruik dan ons handige filter waarmee snel en gemakkelijk de juiste Chromebook voor jou vindt.